Voetklachten ABC

Wilt u meer weten over uw voetprobleem? Zoek dan uw klacht op via onze alfabetische lijst met de meest voorkomende voetproblemen. Staat uw klacht niet in deze lijst? Neem dan contact op met Verweij Voetcentraal. Wij adviseren u graag telefonisch of aan de balie. Voor een advies op maat worden er consultkosten berekend.
 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Zenuwbeknelling / Mortonse neuralgie

Een mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, soms ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje. Wanneer de zenuw erg geïrriteerd is, kan deze opzwellen en komt knel te zitten tussen de middenvoetsbeentjes. Het probleem ontstaat vaak op deze plek omdat hier twee zenuwbanen samen komen.
De symptomen in de begin stadia van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd door acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstralende pijn naar de tenen. De pijn treedt bijna altijd plotseling op tijdens lopen/sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt de meest snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en deze houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Op den duur kunnen zenuwverdikkingen (neuromen) zo dik worden dat het onmogelijk wordt om zonder pijn schoenen te dragen en wordt de pijn chronisch.

Zweepslag

Een zweepslag (Coup de fouet) is een grote of kleinere scheur in een spier. Hij kan in principe in elke spier voorkomen, maar komt meestal voor in de kuit. De kuit bestaat uit twee grote spieren: de oppervlakkige tweekoppige musculus gastrocnemius en de diepe musculus soleus. Die spieren komen laag in de kuit samen en hechten via de achillespees aan op het hielbeen van de voet. Ze duwen de voetzool naar beneden en hebben dus een functie bij het op de tenen staan en het afzetten van de voet zoals bij wandelen, lopen en springen. Bij het afzetten van de voet met lopen of springen ontstaat er plotseling een gevoel van een klap tegen de kuit. Daar komt de naam ook vandaan, alsof je een zweepslag krijgt.
Er is een scheur ontstaan in het spiergedeelte, het dikke deel van de kuit, meestal aan de binnenzijde van het been. Behalve de vezels van de spier scheuren er ook bloedvaten en lymfevaten. Dan komt er dus bloed en vocht los in het been dat zwelt en blauw kan worden.

Er is een plotselinge scherpe pijn, precies op de plek waar de scheur is ontstaan. Dit is een heel andere pijn dan bij een spierkramp die meestal wel herkend wordt. Bovendien is bij kramp de spier keihard, terwijl bij een zweepslag de spier zacht aanvoelt.

Zweetvoeten

Met zweetvoeten worden voeten bedoeld die niet vochtig zijn van het zweet, maar een sterke en over het algemeen als onaangenaam ervaren geur verspreiden. De oorzaak van zweetvoeten is gelegen in een zekere mate van vochtproductie, een voedingsbodem en een temperatuur van rond de 30 tot 40 graden. Door deze drie factoren kunnen bacteriën zich uitstekend ontwikkelen. De bacteriën veroorzaken een afscheiding en sterven af. Dit proces is de oorzaak van een, voor de meeste mensen, penetrante en onaangename geur. De ophoping van afvalstoffen en vochtigheid dragen bij tot een verdere groei van bacteriën. De voedingsbodem ontstaat door het loslaten van oude huidcellen.
Houd de voeten zo droog mogelijk. Draag open schoenen, zoals sandalen, of schoenen gemaakt van een materiaal dat ademt. Afgeraden wordt schoenen te dragen gemaakt van kunststof materialen zoals rubber of nylon. Katoenen sokken of wollen sokken en leren schoenen geven al wat minder problemen.

Voeten wassen, en het verwijderen van de oude huidcellen, is een tijdelijke oplossing. Zeep verwijdert een deel van de bacteriën maar een deel blijft achter en zal zich weer snel vermenigvuldigen.

Het dragen van open schoenen werkt vaak heel goed, vooral in combinatie met de andere aanbevelingen. Waar of wanneer dit niet kan (bijvoorbeeld in de winter) helpt het soms om de VOETCENTRAAL schoenontvochtiger te gebruiken. Die neemt het overmatige vocht op. Vraag naar de schoenontvochtiger bij uw VOETCENTRAAL specialist.

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is eigenlijk geen eczeem, maar een schimmelinfectie van een of beide voeten. Het wordt ook wel aangeduid met "voetschimmel". Het zwembad is de plaats waar mensen de infectie meestal oplopen, vandaar de naam. De aandoening wordt veroorzaakt door een schimmel uit de groep van de dermatofyten, die zich graag nestelt in vochtige huid. Het oplopen van voetschimmel kan gebeuren op plaatsen waar vochtige blote voeten veel voorkomen, zoals in zwembaden of in gemeenschappelijke douches. Een andere oorzaak is soms het dragen van slecht ventilerende schoenen, die zweetvoeten veroorzaken. Heeft de huid een neutrale zuurgraad, dan biedt de huid bescherming tegen voetschimmel.

Deze zuurgraad kan echter verstoord worden wanneer de voeten te veel met zeep gewassen worden, of wanneer de zeep niet goed wordt afgespoeld.