Voetklachten ABC

Wilt u meer weten over uw voetprobleem? Zoek dan uw klacht op via onze alfabetische lijst met de meest voorkomende voetproblemen. Staat uw klacht niet in deze lijst? Neem dan contact op met Verweij Voetcentraal. Wij adviseren u graag telefonisch of aan de balie. Voor een advies op maat worden er consultkosten berekend.
 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Decubitus

Decubitus is ernstige beschadiging van de huid als gevolg van permanente druk op-, en verminderde bloedvoorziening in een bepaald huidgebied. Decubitus treedt vooral op in situaties waarin mensen langdurige bedrust moeten houden of om andere redenen zeer lang in een houding blijven liggen of zitten. De decubitus treedt op waar de huid over een relatief naar buiten stekend deel van het bottenstelsel ligt. Bij langdurig 'mangelen' van de huid tussen het bot en het bed ontstaat plaatselijk zuurstoftekort in de huid en het onderhuidse bindweefsel. Als deze toestand langer bestaat gaat het weefsel dood: dit noemt men necrose.

Het dode huidweefsel en onderliggende bindweefsel verdwijnt en een (vaak diepe) wond is het gevolg. Een dergelijke wond wordt een ulcus (zweer) genoemd.

Bekende decubitusplekken zijn de stuit en de hielen van de voeten.

Diabetes Mellitus / Suikerziekte

Diabetes wordt ook wel 'suikerziekte' genoemd. De officiƫle naam is diabetes mellitus. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf in evenwicht houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes die iemand heeft. Bij diabetes mellitus type 1 maakt het lichaam geen of zeer weinig insuline aan. De cellen in de alvleesklier (pancreas) die de insuline maken zijn bij diabetes type 1 patiƫnten beschadigd. Zo ontstaat Insuline Afhankelijke Diabetes Mellitus (IADM).
In tegenstelling tot diabetes mellitus type 1 produceert het lichaam nog wel insuline. Dit wordt ook niet-insuline-afhankelijke diabetes mellitus of ouderdomsdiabetes genoemd. Het merendeel van de mensen met diabetes heeft deze vorm.

(zie ook Neuropathie onder de N)

Doorligplek

Een doorligplek (decubitus) is ernstige beschadiging van de huid als gevolg van permanente druk op-, en verminderde bloedvoorziening in een bepaald huidgebied. Decubitus treedt vooral op in situaties waarin mensen langdurige bedrust moeten houden of om andere redenen zeer lang in een houding blijven liggen of zitten. Decubitus treedt op waar de huid over een relatief naar buiten stekend deel van het bottenstelsel ligt. Bij langdurig 'mangelen' van de huid tussen het bot en het bed ontstaat plaatselijk zuurstoftekort in de huid en het onderhuidse bindweefsel. Als deze toestand langer bestaat gaat het weefsel dood: dit noemt men necrose.

Het dode huidweefsel en onderliggende bindweefsel verdwijnt en een (vaak diepe) wond is het gevolg. Een dergelijke wond wordt een ulcus (zweer) genoemd.

Bekende decubitusplekken zijn de stuit en de hielen van de voeten.